У Народној библиотеци организовано предавање „ФИЛОЛОШКА МИСАО ВУКА КАРАЏИЋА“

Поводом прославе Светих Ћирила и Методија, и 10 година рада, Удружење „Ћирилица“ и Народна библиотека Требиње приредили су предавање поводом 210 година од почетка издавачког рада Вука Стефановића Караџића, на тему „ФИЛОЛОШКА МИСАО ВУКА КАРАЏИЋА“.

О овој теми бесједио је проф. др Душко Певуља са Филолошког факултета у Бањалуци.

„Ако се питамо да ли ми досљедно поштујемо мисао Вукову, одговор је не- то само парадно радимо. Сјетимо их се на један дан али суштински његову мисао не слиједимо и наш језик је итекако угрожен и нико од нас не чини довољно да га заптити”, рекао је професор Певуља.

Два су јубилеја ове године везана за Вука Караџића, први је објављивање његове прве књиге прије 210 година, а други упокојење Вука Караџића које се догодило 1854. године.

„Све ово вријеме, нарочито од распада екс Југославије, мисао и д‌јело Вука Караџића су непрестано актуелни. Интересантно је да још од времена Вука Караџића језик и национални идентитет су непрестано угрожавани и веома је и важно да се вратимо Вуковом д‌јелу и научним принципима које је у свом раду користио”, рекао је професор Певуља.

Поред предавања представљени су ликовни и калиграфски радови ученика „У свјетлости принца“ који учествују у програму „Наум“ којим су сепредставили, осим ученика Техничке школе учествовало и пет талентованих и даровитих ученика Основне школе „Вук Караџић“.

“Програм „Наум“ је програм на коме ради Друштво психолога Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.То је програм за рад са потенцијално талентованом и даровитом дјецом у школама Републике Српске“, рекла је вјероучитаљица Жанела Пажин. У пригодном програму учествовали су и ученици Музичке школе Требиње.