Поводом Дана дјечије књиге: Дружење основаца са Дубравком Вујиновић

У Народној библиотеци Требиње данас је, поводом Свјетског дана дјечије књиге, уприличено дружење дјеце из све три основне школе, са дјечијим писцем Дубравком Вујиновић.

Дјеца су, такође, о дјечијој књижевности и важности читања књига, разговарала и са библиотекарима.

Дубравка Вујиновић је аутор књиге „Чудесни печурак“, чији је издавач Народна библиотека Требиње.

„На дан дјечије књиге данас ћемо се цио дан дружити са требињским основцима. ‘Чудесни печурак’ је моја прва дјечија књига. Инспирација за ову моју књигу била је моја старија кћерка која има потешкоће у развоју, са идејом да се сви научимо неким примарним стварима као што су емпатија, љубав једних према другима и да различитост није лоша него, само нисмо сви исти“, навела је она.

Сматра да је врло мало дјечије литературе на нашем подручју те да би требало у наредном периоду посветити више пажње дјечијој књижевности.

„Сматрам да се дјеца оплемењују књигом и врло је важно да их упућујемо у том смјеру“, каже Дубравка Вујиновић

Најавила је да ће „Чудесни печурак“ имати и свој наставак.

Весна Ђурић, библиотекар Народне библиотеке, каже да је ово дивна прилика да дјеци и овим поводом укажу колико је важно да читају.

„Ово је само једна од наших активности којом дјеци најранијег узраста приближавамо књигу и све оно што библиотека нуди. Ја се надам да ће и ово као и наше досадашње бројне друге активности имати позитиван ефекат и да ће дјеца, али и одрасли, схватити колико је битно да од најранијег узраста читају и колико је дружење са књигом важно за развој дјетета“, истиче Весна Ђурић.

Сара Илић, Хелена Акшам и Елена Вујиновић, ученице четвртог разреда, воле да читају дјечију литературу и књиге за дјецу, а омиљене су им „Пипи дуга чарапа“ и „Доживљаји мачка Тоше“.

Свјетски дан дјечије књиге, обиљежава се сваке године како би се указало на важност дјечије књиге, подстакла и развила љубав према читању.

Kао датум обиљежавања Дана дјечије књиге, изабран је рођендан Ханса Kристијана Андерсена – 2. април.