Роман „Послије забаве“ Стева Грабовца представљен требињској публици

У Народној библиотеци Требиње вечерас је одржана промоција романа „Послије забаве“ Стева Грабовца, за који је добио престижну НИН-ову награду, а који је прошле године објавила издавачка кућа „Имприматур“ из Бањалуке.

Роман „Послије забаве“ говори о злочину над двадесетак ромске дјеце у љето 1992. године у околини тадашњег Босанског Брода, која су убијена ради илегалне трговине органима.

Грабовац је истакао да овај злочин нема везе са ратом, те да је о људима и догађајима који су посредно или непосредно повезани са тим злочином.

„Нисам се бавио истраживањем, већ књижевним поступком, држао сам се тога што је свима доступно, а интимније сам повезан са том причом јер се ради о догађајима који су се десили у околини Босанског Брода, гдје сам живио у то вријеме“, рекао је Грабовац.

Бањалучки писац први је добитник овог престижног признања из Републике Српске, а његов први роман „Мулат албино комарац“ прије четири године био је у најужем избору за НИН-ову награду.

Борис Максимовић, оснивач издавачке куће „Имприматур“ из Бања Луке, која је издавач овог романа каже да је била част издати овај роман.

„Мој коментар би био на то што је овај роман први добитник НИН-ове награде из Републике Српске је да је таленат равномјерно распоређен, али није инфраструктура“, навео је Максимовић.

На овогодишњи конкурс за НИН-ову награду пристигло је 188 романа, а у најужи избор ушли су: Владимир Пиштало за роман „Песма о три света“, Владан Матијевић „Пакрац“, Срђан Срдић „Аутосекција“ и Љубомир Кораћевић “У земљи Фрање Јосифа“.

Извор: Радио Требиње