У требињској  библиотеци успјешно завршене едукативне радионице за дјецу

Извођењем представа  за родитеље и суграђане у требињској библиотеци су успјешно завршене едукативне радионице  које је похађало 70 малишана, а које је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

У претходна три мјесеца, у овој мини школици, која развија машту и подстиче креативност,  учествовало је 70 малишана из нашег града узраста, од 6 до 12 година а полазници су се кроз посебно осмишљене и занимљиве вјежбице упознали са писцима за дјецу, те учили лијепо и изражајно читање, правилан изговор, рецитацију, креативно писање, глуму.

Дјеца су била више него заинтересована за рад, ријетко су се часови пропуштали а број прочитаних прича, пјесмица и књига премашио је и наша очекивања. Предност оваквих радионица је рад у мањим вршњачким групама, до 10 полазника, гдје свако појединачно има могућност да ради и напредује али и да се дружи са вршњацима и добро забавља.  Радили смо два пута седмично по сат времена а дјеца су боравила у свим просторијама библиотеке, стално окружена књигама. Све смо радили кроз игру и забаву и показали да је библиотека мјесто гдје заиста могу уживати. У претходна три мјесеца, радили смо на бонтону и лијепом понашању, бавили се читањем, маштањем, разгибавањем говорног апарата, вјежбањем фине моторике и концентрације. Имали смо квизове знања, вјежбали рукопис, писали приче на различите теме и различите подстицајне начине, илустровали приче, такмичили се  у рецитацијама и памћењу. На крају су полазници имали и јавни наступ за породицу и пријатеље, и показали, осим примремљеног,  да су савладали и трему и страхове од наступа.

Циљ нам је   био да на овај начин приближе књигу дјеци те  покажемо сву љепоту писане ријечи и радост боравка у библиотеци, али и да развијемо њихову љубав према читању. 

С истим или сличним радионицама наставићемо и наредном периоду како би што више књигу приближили нашим најмлађим суграђанима.

ЈУ „Народна библиотека“ Требиње