Промоције књига „Одрођени књижевник“, аутора Зорана Аврамовића и „Херцеговина, земља пјесника“, аутора Милована Пецеља

У оквиру манифестације „Дучићеве вечери поезије“ у недјељу 5. новембра ће од 11.00 часова у Народној библиотеци Требиње бити промовисане књиге „Одрођени књижевник“, аутора Зорана Аврамовића и „Херцеговина, земља пјесника“, аутора Милована Пецеља.

Зоран Аврамовић, један од наших најугледнијих социолога културе, систематским и критичким поступком анализира (оспорава) идеолошке, политичке и националне ставове о српском народу и српско – југословенској стварности у периоду 1990-2020. године, седморице савремених српских писаца.

Сагласно томе, указује колико је у њиховим ставовима о Србима, скерлићевски речено, оне мисли која је поносита, жедна слободе и независности, а колико злобе, зависти и свирепе мржње горих наспрам бољих. Књига Одрођени књижевник је драгоцјени научни наратив који попуњава празнину о српско – књижевном политичком самосазнању.

О књизи говоре Селимир Радуловић и аутор.

Књига „Херцеговина, земља пјесника“, аутора Милована Пецеља, је мозаик успомена које су остале урезане у памћење и сјећају на године које је аутор провео са Рајком П. Ногом и Момом Капором. Ту су једнако значајна познанства и дружење са Гојком Ђогом, Радославом Братићем и Ђорђом Сладојем. Тако су настали Записи о пријатељима који су посвећени пјесницима и писцима које за живота сматрамо савременим класицима. Мјесто у том друштву припало је и културном прегаоцу Николи Асановићу. Поред властитих запажања о њиховим дјелима, нису изостале занимљиве секвенце из живота које су се спонтано догађале испуњавајући нам дане, а често и ноћи. Највише их је било са Рајком и Момом који су били у наставничком ансамблу Филозофског факултета на Палама. Дружећи се са њима човјек се увјери у бескрајну моћ поезије и прозе. О њиховим слабостима није се писало, јер их они и немају. По њима се препознаје Херцеговина.

У књизи су и записи о Алекси Шантићу, Јовану Дучићу, Милошу Црњанском, Добрици Ћосићу, Браниславу Нушићу, Перу Слијепчевићу, Јевту Дедијеру, Мустафи Голубићу, Симеуну Добрићевском, Славку Леовцу, Радовану Вучковићу, Новици Петковићу, Перу Зубцу, Зуку Џумхуру, Радивоју Симоновићу…

О књизи говоре проф. др Јован Делић, проф. др Вељко Брборић и аутор.

Улаз је слободан.