У требињској библиотеци трибина “Још двије-три речи о ћирилици, роде”

У Народној библиотеци Требиње данас је уприличена трибина “Још двије-три речи о ћирилици, роде”, на којој су говорили професор Јован Делић, Радомир Андрић, Селимир Радуловић и Живојин Ракочевић.

Трибини је присуствовала и помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић која је изјавила да је заштита ћирилице непролазна, те да је то задатак и обавеза и за будућност.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћирилице према коме је ћирилица проглашена културним добром од изузетног значаја.

“Овакве трибине служе ономе што је циљ и сврха доношења самог закона, а то је апеловање на свијест свих нас о томе колико је важно да чувамо свој језик и писмо”, рекла је Ђаковићева.

У оквиру манифестације “Дучићеве вечери поезије” У Музеју Херцеговине у 18.30 часова биће отворена изложба “Србија – земља фресака”, из фундуса Народног музеја из Београда, аутора Бојана Поповића.

Централни догађај манифестације је вечерашња свечана академија “Код кнеза на балу” у Културном центру у 20.00 часова, када ће пјесникињи Злати Коцић бити додијељена Дучићева награда за ову годину.

Радио Требиње