Збирка поезије „Грамофон на једну ноћ“ пред требињском публиком

У Народној библиотеци Требиње је одржана промоција књиге „Грамофон на једну ноћ“, ауторке Татјане Ћаласан из Подгорице.

Ћаласан каже да је ово њена прва пјесничка збирка, настала током пандемијске 2020. године, а груписана је у 12 винила који симболизирају мјесеце у години, на којим се налази укупно 166 сонгова.

„Збирка јесте записана током пандемије, али то су утисци и лирски записи у срцу и глави који су се развијали сигурно 10-так година уназад. Моја одлука да се мало забавим у пандемији, јер сам била као и сви остали затворена у четири зида. Идеја је била да хронолошки записујем осјећања која се ковитљају у мени и тако је настала ова збирка поетских записа, односно пјесме без риме. Тако да се читалац може и забавити, насмијати, растужити и расплакати. Пјесме рефелектују сву лепезу емоција које човјек има и на дневном нивоу, а кога прате и кроз цијели живот“, истакла је Ћаласан.

Она је додала да је „Грамофон на једну ноћ“ путовање кроз музику, језик и књижевност рефлектовано у њеном унутрашњем свијету.

„Пјесме су посвећене мојој највећој љубави, затим мало мањим љубавима. У књизи се налази доста инспиративних људи из књижевности, умјетности и музике, како их ја доживљавам и како су они утицали на мој живот. Пјесме су посвећене и мојим драгим људима, један конгломерат пјесма посвећених њима“, рекла је Ћаласан.

У програму су учествовале и ученице Средње музичке школе и Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња: Марина Мучибабић, Милица Макитан, Ведрана Бокун и Анђела Јоксимовић.

Ученица Анђела Јоксимовић која је вечерас рецитовала стихове, каже да је поезија пјесникиње Татјане Ћаласан јако интересантна, бави се неким новим темама које су приближне средњошколцима.

„И то се свиђа млађој публици, што је и циљ да постакнемо младе да што више читају поезију“, навела је Јоксимовић.

Татјана Ћаласан је рођена у Зеници, на докторским је студијама у Сарајеву на Филозофском факултету, студијски програм за германистику. Тренутно ради као предавач и преводилац за њемачки језик у Подгорици.

Извор: Радио Требиње / Видео: НБТ