У требињској библиотеци промовисана монографија „Емир Кустурица – култ маргине“

Друго, допуњено издање монографије „Емир Кустурица – култ маргине“ аутора Горана Гоцића, представљено је вечерас требињској публици у Народној библиотеци. Промоцију овог издања организовало је Српско удружење Ћирилица Требиње.

Према ријечима аутора ова књига је првобитно била написана на енглеском језику, а те године када је објављена, 2001., британски часопис „Обсервер“ уврстио је међу пет најбољих књига из области филма у свијету. Друго, допуњено издање обогаћено је ексклузивним фотографијама из приватне архиве чувеног редитеља, међу којима су и фотографије са снимања редитељевих посљедњих остварења.

Аутор Горан Гоцић захвалио је организаторима на позиву истакавши да је ову књигу писао двије године док је живио у Лондону, те да је кроз рад на њој заволио и Кустуричине филмове. Он такође сматра да је утицај овог редитеља на свјетски филм „енормно велик“.

„Наше схватање самих себе почива на тим великим људима. Да нема Емира, људи вјероватно не би били свјесни да су такве могућности заправо нама на дохват руке. Просто, неко треба да вас добрим примјером упути на властите могућности”, казао је Гоцић, додавши да на неки начин и његов лични примјер то потврђује.

„Ја сам желио да будем умјетник, али сам имао акутни недостатак храбрости да се упустим у то. Увијек су такве покушаје опструирали средина, породица… по природи ствари. Тек око 50-те године сам се усудио да напишем први роман. То је био гигантски скок за мене. Тада сам се декларисао као умјетник. Вјероватно ми је подсвјесно помогло што сам писао о великим умјетницима. Могућности које су људима на располагању – можда периодично неко треба да нас подсјети на то“, закључио је Гоцић.

Горан Гоцић је новинар, уредник, филмски аутор, преводилац и писац чије је радове објавило или емитовало тридесетак медијских кућа на једанаест језика. Написао је есеје у петнаестак зборника о масовним медијима као и запажене књиге из области седме умјетности, Енди Ворхол и стратегије попа,  Желимир Жилник: Изнад црвене прашине. Добитник је Нинове награде за роман године „Таи“ (2013).