Дејан Стојиљковић представио своје романе требињској публици

У башти Народне библиотеке Требиње синоћ је одржано књижевно вече Дејана Стојиљковића, једног од најчитанијих савремених српских писаца.

Објавио је романе “Константиново раскршће“, „Дуге ноћи и црне заставе“, „Знамење анђела“, „Каинов ожиљак“ (у четири руке, са Владимиром Кецмановићем) „Олујни бедем“, „Неонски блуз“ као и прозне збирке „Лева страна друма“, „Low Life“ и „Кишни пси“. Заједно са Владимиром Кецмановићем и Драганом Пауновићем аутор је илустроване трилогије о Немањићима, коју чине књиге „У име оца“, „Два орла“ и „У име сина“.

Аутор је више драмских текстова и стрип-сценарија и један од сценариста ТВ серије „Сенке над Балканом“.

Стојиљковић каже да му је драго да је по први пут представио свој књижевни опус у граду великог Јована Дучића.

„Посјетио сам и Дучићев гроб и поклонио се пјеснику који је уз Црњанског и Андрића један од мојих омиљених писаца. За нас писце највећа награда је да су њихове књиге читане јер то у суштини значи да књига живи, а ја сматрам да је суштина умјетности у комуникацији јер то све што уради умјетник – мора да до некога стигне“, рекао је Стојиљковић.

Лауреат је престижне књижевне награде „Милош Црњански“ за роман „Константиново раскршће“, награде за дјечју књижевност „Доситејево перо“ за књигу „Немањићи: Два орла“, те Андрићеве награде за књигу „Неонски блуз“.

Овај писац који живи у Нишу један је од најчитанијих писаца у требињској библиотеци.

На књижевној вечери била је и Слађана Рупар из Требиња којој је Стојиљковић  један од дражих домаћих писаца.

„Прије девет година сам открила романе Стојиљковића. Скоро све његове књиге сам прочитала. У стварне историјске догађаје убацује неке фиктивне ликове и то ми се свиђа у његовим романима“, рекла је Рупар.

Модератор је био писац Славиша Павловић, аутор романа о Дучићу – „Химерина крв“, који је прије годину дана имао промоцију у требињској библиотеци.

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање је истакла да су Стојиљковић и Павловић квалитетни писци који радо долазе и који су посвећени граду Требињу.

Књижевно вече је организовано у оквиру манифестације „Требињско културно љето“.