Требињској публици представљена књига „Хероине са светским одличјем“

У организацији Народне библиотеке Требиње синоћ је одржана промоција књиге „Хероине са светским одличјем“ – казивања о српским добитницама медаље „Флоренс Најтингејл“, аутора Владимира Мандића.

Седамнаест жена је од 1919. до 2021. године, на приједлог Црвеног крста Краљевине СХС, СР Југославије, Републике Србије и Републике Српске добило једно од највећих свјетских признања за хуманост – медаљу „Флоренс Најтингејл“.

Марија Галић, предсједник Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије, који су и издавачи, каже да је ово четврто допуњено издање књиге у којој је представљено 17 добровољних болничарки и медицинских сестара, међу којима су и двије хероине из Републике Српске – Михољка Јанковић из Требиња и Љиљана Глуховић са Пала.

„Аутор у књизи каже ‘из далека лепе жене, а изблиза установе’. Мислим да је ово доста јака реченица која описује све хероине. Свијет им је одао признање за племенитост и пожртвовање, доброту, храброст, старање о рањеницима и бригу о човјеку у најтежим тренуцима“, навела је Галић.

Михољка Јанковић, пензионисана медицинска сестра ово признање за свој рад и залагање добила је 2007. године.

„У овој књизи описано је моје учешће у рату, као и 40 година преданог рада у здравству и 30 година волонтерске активности у Црвеном крсту Требиња и Црвеном крсту РС. Преко 150 пута сам даровала крв. Иако сам у пензији и даље сам активна у Удружењу за узајамну помоћ у душевној невољи ‘Соната’ из Требиња. Доста труда и рада је уложено и када би се опет родила, све би поновила“, истакла је Јанковић.

Љиљани Глуховић, ово значајно свјетско признање припало је 2017. године.

„Прије рата сам радила у породилишту у Сарајеву, избијењем ратних сукоба, дошла сам на Пале, гдје сам учествовала у стварању ратне болнице Коран, а након завршетка рата формирала сам Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама, а од 1996. године радим у Црвеном крсту РС и за двије године ћу у пензију. Ово признање је велика част, обавеза и инспирација за друга велика хумана дјела“, рекла је Глуховић.

Аутор књиге „Хероине са светским одличјем“ новинар Владимир Мандић преминуо је у јануару ове године.

У музичком дијелу програма публици се представио на гитари Вук Вујачић, ученик другог разреда Музичке школе.