Путописни водич о Босни и Херцеговини промовисан у требињској библиотеци

У Народној библиотеци Требиње синоћ је уприличено представљање путописног водича „Путовање кроз Босну и Херцеговину “ аутора Зорана Матића.

Требињској публици се представио млади путописац из Бања Луке који је са присутнима подијелио своје доживљаје посјећених дестинација, а путовао је много и нека мјеста је обишао чак неколико пута. Модератор, Милијана Бојић, пажљиво осмишљеним питањима иницирала је још занимљивије ауторове одговоре који су открили најинтересантније кутке ове књиге.

Путопис нуди приче о 150 дестинација и подијељен је по областима које групишу градове, паркове природе, водопаде, планине, језера, тврђаве, вјерске објекте, бање и љечилишта, приче о гастрономској понуди, препоруке за кафиће и клубове који чувају и баштине рокенрол културу и многе друге занимљивости из Босне и Херцеговине.

На више од 300 страна исписана су упутства помоћу којих ће посјетиоци упознати и доживјети БиХ на један сасвим посебан начин и по угледу на свјетски популарне путописе. Ова књига је идеално штиво за све путнике намјернике који су схватили да премало знају о земљи у којој живе, а можда су исувише добро упознали неке далеке, егзотичне дестинације ван наших граница.  Аутор тврди да тајанственост, чар и егзотичност нису увијек обојени даљинама, него се понекад крију негдје у вашој околини.

Матић је попут енциклопедије подијелио са публиком и неке заиста фасцинантне и мало познате информације о појединим дестинацијама попут дивљих коња на Цинцар планини, мистичних кугли у Завидовићима, те највећој колекцију умјетнина афричких племена на Балкану која се чува у једном самостану у Томиславграду. Причао је и о локацијама које су оставиле најдубљи утисак на њега, а међу њима је свакако и наш град у који се, како каже, увијек радо враћа и гдје, као пријатеље, има мирне, драге и гостољубиве људе са којима сваки дан свог боравка овдје започиње на кафи у прелијепој љетној башти Платани и за њега је то право „севдисање“. А духовни сувенири које радо понесе као успомену су ћејф и мерак, симболи класичног и потпуног уживања у животу које је итекако присутно и у Требињу.

Након одржане промоције, аутор се дружио са публиком, а присутни су  имали прилику купити потписане примјерке путописа и тако употпунити своју кућну библиотеку дјелом које ће им засигурно бити од користи када крену упознавати, за њих, још неоткривене кутке Босне и Херцеговине. Тако и Народна библиотека од данас на својим полицама нуди два примјерка ове књиге и можете их позајмити и уживати учећи из угла овог талентованог путописца.