У библиотеци поетско вече талентованих средњошколаца /ФОТО/

У требињској библиотеци синоћ је одржано поетско вече “На крилима поезије” на коме су наступале талентоване ученице Гимназије из овог града, а као подршка раду и труду библиотека их је наградила бесплатним чланаринама до краја средњошколског образовања.

Вече је уприличено поводом Свјетског дана поезије, а ученице 2. разреда Гимназије су говориле своје и стихове омиљених пјесника.

Директор Народне библиотеке у Требињу Милосава Супић Вуковић рекла је новинарима да су у фокусу рада ове установе талентовани млади људи и да ова културна установа настоји да им увијек буде на располагању и да им организацијом оваквих вечери да подршку у њиховом даљем стваралаштву.

“Ми смо одлучили да данас, на Свјетски дан поезије,  будемо њихови домаћини и да широј јавности покажемо какве таленте имамо. Мислим да требамо више пажње поклонити младим људима који стварају и раде”, рекла је Вуковићева и додала да ће ова установа и у наредном периоду организовати сличне вечери за све оне који “лете на крилима поезије или неким другим крилима”.

Професор српског језика и књижевности у Гимназији “Јован Дучић” у Требињу Јелена Мандрапа захвалила је Народној библиотеци и ученицима који су прихватили идеју да се на овакав начин обиљежи Свјетски дан поезије.

“Критеријум за вечерашње обиљежавање Свјетског дана поезије била је искључиво емоција, љубав према писаној ријечи, пјесницима и поезији. Љубав према поезији се не може сакрити, па то покушавам да пренесем и ученицима, већина ученика са љубављу чита поезију али и пише”, рекла је Мандрапа.

Ученица Милица Макитан рекла је да поезију пише од основне школе, те да преовладава родољубива, али и љубавна поезија, а посебно воли пјесника Сергеја Јесењина.

Анђела Јоксимовић каже да је њихова вечерашња улога, осим цитирања омиљених пјесника, и то да подстакну суграђане да што више читају поезију, додајући да она највише воли поезију Мирослава Мике Антића и емоцију коју она доноси.

Поетско вече организовала је Народна библиотека у Требињу у сарадњи са Гимназијом “Јован Дучић”.

У програму су учествовале ученице другог разреда Милица Макитан, Марија Кундачина, Маја Тасовац, Ведрана Бокун, Анђела Јоксимовић и Нина Бранковић, а као музичка пратња наступиле су Ирина Капор – виолина и Теодора Буквић – гитара.

СРНА /Рејтинг.инфо