Промоција књиге „Изопачено човјечанство“

Народна библитека Требиње у суботу, 12. септембра организује промоцију књиге „Изопачено човјечанство“ аутора Жане Алпеза.  Промоција ће се одржати у башти поред библиотеке у 18. часова.

Књига „Изопачено човјечанство“ је скуп Колумни које је ауторка Жана Алпеза писала за државе у регији (Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија) у задњих годину дана. Ријеч је о психологији, филозофији, проблемима лажи, патологије, лицемјерства и безнађа у свакодневном животу из перспективе ауторице.

Жана Алпеза, након дугогодишњег рада у међународној компанији, остаје без посла као и све њезине колеге, те уз идеју да аплицира на пројект женског подузетништва почиње њена нова каријера.  Године 2013. је основала социјално подузетништво у Западнохерцеговачкој жупанији под називом „Дјелатност пољопривреде МИЛА“. Предсједница је удружења „Прави Пут“ од 2015. године, и ради на сегментима едукација, подршке, умрежавања. Удружење ради на подручју читаве БиХ, те с европским државама као што су Швајцарска, Србија, Македонија, Хрватска и тако даље, кроз разне пројекте за младе, за послодавце, особе с инвалидитетом, и слично. Удружење ради са својим активностима на подручју читаве БиХ, те и шире. Од 2015. године на подручју Херцеговине су завршени неки од важних пројеката са владиним сектором, разним организацијама како домаћим тако и иностраним, невладиним сктором, вијећем младих разних општина и слично. У задње двије године удружење ради са иностраним институцијама.

Менторица је у Развојној агенцији Западнохерцеговачке жупаније „Хераг“ на подручју стратегија и планирања тржишта.

Добитница је многих награда и то издвајамо:

  • Награда за најбољу женску бизнис идеју подржана од Америчке Амбасаде у БиХ, Интервентног фона за женско подузетништво у БиХ;
  • Награда „Дама године Регије 2018“ ,која се додјељује у Србији, гдје је судјеловало неколико земаља држава регије;
  • Специјана Награда за Индивидуални Развој Филантропије у БиХ, која се организује унатраг пар година уз подршку Европске Уније, THE SIGN ,The Balcan Trust of Democracy,те фондације Мозаик;
  • Удруга „ПРАВИ ПУТ“, те гдја Алпеза као предсједница Удруге је добитница почетком марта;
  • „BALKAN AWARDS 2019“, за социјално хуманитарни рад, допринос, стваралаштво, умрежавање, награда се додјељивала у Београду.

Задње четири године пише колумне за wеб портале у Србији, Хрватској и БиХ, те за неколико писаних медија.