Књижевно вече са Иваном Сокачем

Народна библиотека Требиње у понедјељак, 3. августа организује књижевно вече са Иваном Сокачем. Књижевно вече ће се одржати у „Башти 74“, поред библиотеке, са почетком у 20 часова. Водитељ програма ће бити Ратомир Рато Мијановић, а учествоваће и млади пјесници из Требиња.

Иван Сокач, рођен је у Београду 1975. године. По вокацији поета и прозни писац, члан је Удружења књижевника Србије, заступљен у зборницима, антологијама и добитник регионалних признања за свој умјетнички рад.

У младости носилац је највиших признања са књижевних сусрета:

  • „Младих писаца СФРЈ“ (Ластавица, Сарајево) и
  • „Песника средњошколаца“ (Министарство просвјете Савезне Републике Југославије).

Сарадњу на умјетничком пољу, спајајући музику и поезију, Иван Сокач остварује са бројним дјелатницима из свијета глуме, просвјете и медија, са културним институцијама и књижевним клубовима.

Одлуком Друштва писаца Русије Иван Сокач је у Москви 2018. године номинован за књижевну награду „Сергеј Јесењин“, чиме су му пјесме, преведене на руски језик, уврштене у зборник радова „Моја Русија“. Превођен је, публикован и запажен на књижевним сајтовима енглеског, руског и њемачког говорног подручја, такође веома присутан и у културним круговима у региону.

У јануару 2020. Иван Сокач одликован је орденом Антона Павловича Чехова, који додјељује Савез писаца Русије за допринос савременој руској књижевности и уврштен у „Антологију руске поезије” (2019).