Представљена књига „Себи у повјерењу“ Раденка Kојовића

У Народној библиотеци у нашем граду синоћ је представљена књига „Себи у повјерењу“ аутора Раденка Kојовића коју је објавило Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Берковићи.

Аутор, бивши логораша у хрватским затворима у посљедњем рату, прошао је голготу логора у Метковићу, Лори код Сплита и Kерестинцу код Загреба и написао властиту исповјест.

„Након пуних 27 година одлучио је да прекине „завјет ћутње“ о голготи, мукама и патњама које је преживио са својим сапатницима, и запише све оно што је носио у себи.

Аутор је рекао да на таквим мјестима, какви су били ови логори, постану јасни и људи и њихова природа, и да један заробљеним, препуштен сам себи на милост и немилост, има само двије могућности – да остане паралисан или да почне брзо да размишља.

„Навео сам у књизи више лијепих примјера од људи, а оно ружно понегдје сам прескакао. Хтио сам да се види и ко су били људи, ко је успио да задржи и оно мало људског у себи“, навео је Kојовић.

Током двомјесечног периода који је провео у овим логорима, Kојовић је проживио тортуру, наводећи у књизи 12 прича о данима које провео у овим злогласним хрватским казаматима.

„Одлучио сам се на ово писање да бих из себе ‘избацио’ истину. Не желим да дођем у ситуацију да се одричем нечега што се догодило. Хоћу да се зна истина“, навео је Kојовић.

О књизи су говорили и професор Хаџи Велимир Авдаловић,  Ђорђе Дабарчић и Рато Ћук.

Промоцију књиге организовала је Народна билиотека из Требиња.