Насљеђе, страдање и савремени умјетнички тренутак Косова и Метохије

У Народној библиотеци Требиње данас је одржана трибина на тему „Насљеђе, страдање и савремени умјетнички тренутак Косова и Метохије“ на којој је говорио Живојин Ракочевић, новинар и пјесник из Грачанице.

Он је казао да се трибина одржава у оквиру Дучићевих сусрета, једног од најважнијих догађаја за наш осјећај припадности култури и духовности као и да је потпуно логично да се данас говори о Косову и Метохији.

„Довољно је само бацити поглед према Грачаници гдје је Јован Дучић сахрањен и гдје припада – и то је тај наш културни модел у ком је Дучић функционисао и у коме смо ми доживјели културна и духовна остварења. Тако да данас разговарамо о насљеђу, страдању и савременом стварању на Косову и Метохији јер ми тамо имамо једно читаво благо зреле цивилизације, културе и духовности“, објашњава Ракочевић.

Каже да је то благо које живи и има свој утицај.

„Када ви питате који је то утицај, онда је довољно да из свог града само погледате изнад себе и видите да се изнад нас и вас у сваком смислу налази један облик Косова – као што је Херцеговачка Грачаница и Дучићева поезија и наша укупна припадност култури и том моделу, који је свој зенит достигао управо у стваралаштву Косова и Метохије, у архитектури, фрескама, књигама, начину живота и поимању свијета“, додао је Ракочевић.

Милосава Супић Вуковић, директор Народне библиотеке Требиње је истакла да је пјесник и новинар Ракочевић добио многобројне награде за своју поезију али и за истраживачко новинарство, за храброст у извјештавању о страдању Срба на Косову и Метохији.

„Трибина је посјећена и присутни су из прве руке имали прилику да чују какво је то право стање на Косову и Метохији“, закључила је она.