Промовисана књига “На крилима Урила” требињске пјесникиње Вере Басор /ФОТО/ВИДЕО

У Народној библиотеци у Требињу вечерас је промовисана књига поезије “На крилима Урила” требињске пјесникиње Вере Басор.

Ауторка је рекла да је ово дјело практично наставак прве књиге поезије “Лутајући мириси”, која је објављена прије 18 година.

“Арханђел Урил је четврти арханђел на небу и по књизи Енуха он представља арханђела грома и вјетрова. По митологији представља и бога Перуна који је по подацима које сам нашла и заштитник града Требиња”, рекла је Басорова.

Професор српског језика и књижевности Kоча Говедарица рекао је да се о Вери Басор на основу ове пјесничке збирке може судити као о једном необичном пјесничком гласу из Херцеговине.

“Има ту и свјетлости и сјенке, и настајања и нестајања и родољубља. Ја сам у тој поезији нашао везу са Црњанским, Васком Попом и пјесницима који пјевају о Херцеговини”, рекао је Говедарица.

Стихове из књиге поезије Вере Басор казивала је Ива Новаковић, ученица трећег разреда Гимназије “Јован Дучић”, а програм је водио новинар Божо Морић.

Издавач књиге “На крилима Урила” је кућа “Свет књиге” из Београда у сарадњи са књижевном заједницом “Јован Дучић” Требиње.

Поезија Вере Басор заступљена је и у антологији “Херцеговачки вијенац” из 2015. године.

Kњига њених кратких прича биће објављена у наредном периоду.

У наставку погледајте видео са промоције :

Рејтинг.инфо/Срна