Народна библиотека „Др Љубо Михић“ у Љубињу

Народна библиотека „Др Љубо Михић“ представља културну установу са дугодишњом традицијом на простору општине Љубиња као значајн фактор у култури и образовању на овим просторима. Библиотека се налази у улици Светосавској бр.1. Од најранијих почетака кроз па до данас, библиотека представља стуб културе на овом подручју.

Основана је још далеке 1965. године од стране општине Љубиње, а Библиотека је данас смјештена на 200 квадратних метара простора. Библиотечки фонд износи преко 29. 000 наслова, од којих су 23. 000 налазе на одјељењу за одрасле. Поред простора за књиге налази се и читаоница са 20 сједећих мјеста, коју могу да користи студенти и ученици. Поред наведеног, данас се у просторијама библиотеке налази и интернет просторије са довољно опремљених рачунара која је донација „Културног центра Краљ Фахд“. Ова донација је предана у децембру 2013. године. Поред донација у опреми, такође су донирано и 177 наслова за дјецу и одрасле.

Поред основног садржаја које свака библиота нуди, такође се појављују и други видови органозовања. Један од њих је и промоције књига, као и изложбе. Вриједна помена је изложба поводом обиљежавња рођендана Љубе Михића, по којем библиотека носи званични назив. Садржај ове изложбе су чиниле углавном старе збирке предмета састављене из низ предмета које чине једну етно збирку старина са простора Љубиња.

Основне организационе јединице Библиотеке су:

  • одељење за одрасле читаоце
  • одељење за дјецу
  • читаоница