Кампања „Читајмо заједно“: Да не останемо без ријечи!

Кампања „Читајмо заједно“, која има за циљ популаризацију књижевника, књижевности, културе читања и развоја читалачке публике, спроводи се већ пету годину на иницијативу Министарства просвјете и културе РС.

Слоган овогодишње кампање је „Да не останемо без ријечи“. Партнер у овогодишњој кампањи Министарства, а имајући у виду децентрализовано дјеловање, је Народна библиотека Требиње.

„У оквиру овогодишње кампање биће успостављени ‘Дани читања у Републици Српској’, који ће почети 19 новембра. Током ‘Дана читања’ у свим школама и библиотекама организоваћемо активности са циљем популаризације књижевника, књижевности и културе читања. Жеља нам је да на овај начин утичемо на развој читалачке публике од најранијег узраста“, поручила је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС.

Амбасадори овогодишње кампање „Читајмо заједно“ су књижевници Миланка Благојевић и књижевник Милан Ракуљ, који ће у оквиру кампање да уприличе књижевна дружења са основцима. О самој кампањи говорио је и Борис Максимовић, директор издавачке куће „Имприматур“.

„Снимљено је осам видео-спотова који ће се мјесец дана емитовати на РТРС, али и другим телевизијама које су партнери Министарства просвјете и културе РС у промоцији културе. Организоваћемо наградну игру путем друштвених мрежа Министарства просвјете и културе како бисмо анимирали публику и привољели људе да нађу времена за читање. Позиве ћемо објављивати на друштвеним мрежама, а задатак наградне игре је да се ученици фотографишу на омиљеном мјесту за читање и да нам пошаљу фотографије у инбокс“, поручено је јуче у Министарству.

Награде су комплети дизајнираног промотивног материјала „Читајмо заједно“ (беџеви, букмаркери, мајице, цегери), књиге (50 књига Јована Дучића „Благо цара Радована“, 100 књига разних аутора за ђецу и младе те 100 годишњих чланарина за библиотеке у Републици Српској.

У Бањалуци је такође одржана и конференција о књижевности на којој је закључено да је неопходно иницирати оснивање Удружења књижевних преводилаца Републике Српске. Неки од закључака су и да је неопходно изградити награду коју додјељује Удружење књижевника РС, са циљем да представља највећи домет и признање у књижевном стваралаштву и да буде доступна свим писцима у Републици Српској те да је, поред редовних издвајања за подршку издавачкој дјелатности, неопходно обезбиједити средства за подстицаје ауторима за стваралачки рад и настанак нових дјела.

Закључци конференције о књижевности су и да је неопходно промијенити концепт конкурса за суфинансирање издавачке дјелатности, али и одобрити реализацију радионица креативног писања и повећати издвајања за откуп књига. Сви који су заинтересовани да се њихова дјела нађу у продаји на полицама књижара Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске могу се писаним путем обратити Заводу и доставити примјерак књиге.